Rothenburg an der Tauber

Rothenburg (officieel Rothenburg ob der Tauber) is een plaats in de Duitse deelstaat Beieren. De gelijknamige kernstad zelf is echter een kleine, goed behouden, middeleeuwse vestingstad. Rothenburg bezit vele oude monumenten en is omringd door een stadsmuur waarover men een rondgang om de stad maken kan. Het middeleeuwse karakter is overal herkenbaar. Rothenburg heeft een uitermate romantisch karakter door zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse binnenstad. 

De stad heeft dan ook een groot aantal musea: Het misdaadmuseum is het belangrijkste Duitse museum over de rechtsgeschiedenis van de afgelopen duizend jaar, met onder andere folterwerktuigen en executiemiddelen. In het Reichsstadtmuseum is de historie van de stad Rothenburg te bewonderen. In de Wolfgangskirche is het Schäfertanzmuseum gevestigd. Het Handwerkerhaus toont het alledaagse leven van de handwerkslieden van Rothenburg.

Rothenburg heeft verschillende belangrijke kerken die bezocht kunnen worden. De binnenste stadsmuur uit 1172 en de buitenste stadsmuur van 1360-1388 zijn zeker ook een bezoek waard. Gebouwen die ook nog de moeite waard zijn in Rothenburg ob der Tauber zijn onder andere de Burchpoort, de Witte Toren, de Röderpoort, het oude Raadhuis, de Siebertoren en de Sint-Jakobskerk.