Haarlem

Haarlem is een stad in Nederland en is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Haarlem is ergens halverwege de middeleeuwen ontstaan en kreeg in 1245 stadsrechten. De stad ligt aan de rivier het Spaarne. De ligging aan de rivier het Spaarne heeft de stad de bijnaam Spaarnestad opgeleverd. Aan het eind van de middeleeuwen was Haarlem een van de belangrijkste steden van Holland.

Haarlem heeft enorm veel te bieden qua bezienswaardigheden, evenementen en interessante straatjes en plekjes. Denk bijvoorbeeld aan de nog meer dan twintig hofjes die intact zijn of het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum.

Haarlem biedt de mogelijkheid om de stad vanaf het water te ontdekken. Vrijwel het hele jaar door maken de rondvaartboten hun rondje door Haarlem. In een waterrijke stad als Haarlem zijn bruggen een noodzaak om de hedendaagse verkeersstroom te kunnen verwerken. Liefhebbers van bruggen kunnen hun hart hier dan ook ophalen aan de grote verscheidenheid aan bruggen die je aantreft. Denk bijvoorbeeld aan de “Verfroller”.  Dit is de Langebrug die door het contragewicht de bijnaam “Verfroller” gekregen heeft. Mooie bruggen zijn de twee draaibruggen die Haarlem telt: de Catharijnebrug en de Melkbrug.