Gradara

Gradara is een plaats in de Italiaanse provincie Pesaro-Urbino. Niet veel mensen weten dat Gradara een oud dorp is, rijk aan geschiedenis, kunst en tradities. Gradara ligt in de regio Le Marche, in de provincies Pesaro en Urbino op enkele kilometers van de Rivier Romagna.

Om toegang te krijgen tot de stad passeert u de Porta dell’Orologio, ooit uitgerust met een ophaalbrug en een gracht. De deur heeft twee klokken, de eerste naar buiten gericht en de tweede naar de stad. Ga bergopwaarts tot je de tweede poort bereikt, eveneens uitgerust met een ophaalbrug. Als je de stad binnenkomt, zullen de smalle straatjes, gebouwen en winkels je aandacht trekken, inclusief de kerk gewijd aan Johannes de Doper met een magisch kruisbeeld aan het kruis met drie gezichtsuitdrukkingen.

Het kasteel van Gradara ligt op het hoogste punt van de stad. Op de binnenplaats is er de toren dat het oudste deel van het kasteel is met zijn 38 meters hoog. De binnenplaats herbergt ook de folterkamer, waar enkele hulpmiddelen worden gebruikt om bekentenissen van de ongelukkigen te “openscheuren”. De woonruimtes van de edelen zijn samengesteld uit luxueuze zalen: Hall of Sigismondo en Isotta, Hall of the Passion, Camerino van Lucrezia Borgia, Room of the Cardinal, Red Room, Sala dei Putti, Council Room, Room of Francesca, Nobelpaleis en Hall of Wachtkorpsen. De beroemdste kamer is natuurlijk de kamer van La Francesca, die bestaat uit een hemelbed, twee stoelen en een middelgrote jurk. In de vloer is een valluik verbonden met de wachtzaal, waar de twee geliefden probeerden te ontsnappen. Aan de muren hangen schilderijen die het martelaarschap van San Sebastiano en de Madonna met kind uitbeelden.