Bussana Vecchia

Bussana Vecchia in Italië is een gedeeltelijk voormalige spookstad aan de Ligurische kust in de provincie Imperia in de Italiaanse regio Ligurië, het bergdorp ligt op korte afstand van de kustplaats Sanremo.

De kleine middeleeuwse stad werd in 1887 verwoest door een zware aardbeving en verlaten door de overlevenden. Aan het eind van de jaren 1950 ontdekte kunstenaars het dorp en besloten zich daar te vestigen. Bussana Vecchia werd gezien als een prachtige locatie voor inspiratie en ideaal om een artistieke gemeenschap te op te richten. Er wonen nu circa 60 kunstenaars in het dorp uit heel Europa. De oude bewoners hebben zich altijd verzet tegen de nieuwe bewoners van het spookdorp en het gevaar van uitzetting voor de kunstenaars blijft aanwezig. De vroegere bewoners of de erfgenamen daarvan claimden de huizen en de grond van het spookdorp als hun eigendom maar in 1997 werden alle gebouwen officieel eigendom van de Italiaanse regering.

De kunstenaars en ambachtslieden die nu in Bussana Vecchia wonen en werken, hebben het dorp de afgelopen bijna 60 jaar gemaakt tot wat het nu is: een oase van creativiteit en een unieke en speciale plaats in de wereld. Ze krijgen echter voor hun inspanningen geen waardering van de Italiaanse regering, in december 2017 hebben alle inwoners een belastingaanslag gekregen over de afgelopen jaren van tienduizenden euro’s. De huidige bewoners worden gezien als “bezetters” in plaats van de wederopbouwers die het zijn.